Share this post

Na 20. sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice, održanoj 21. prosinca 2022. godine, članovi Turističkog vijeća usvojili su Odluku o raspodjeli sredstava lokalnim turističkim zajednicama za nabavu sadnica stabala u 2022. i 2023. godini u okviru projekta „Hrvatska prirodno tvoja“ („Croatia naturally yours“). Riječ je o nešto više od 1,2 milijuna kuna koji će biti raspoređeni na ukupno 116 turističkih zajednica sukladno njihovim prijavama za nabavku sadnica koje su namijenjene turističkim destinacijama u cilju smanjenja ugljikova otiska. Na ovaj će način Hrvatska doprinijeti ispunjenju ciljeva iz Glasgowske deklaracije o šumama i korištenju zemljišta – Glasgow Declaration on Forests and Land Use, kao i daljnjem održivom razvoju turizma.

Prema navedenoj Odluci, Turistička zajednica Općine Vojnić, u suradnji s Općinom Vojnić, financirala je nabavku 16 sadnica Javora mliječ – Acer platanoides L.  Sadnice smo nabavili od tvrtke Zelenilo d.o.o., Karlovac, a sadnju nam je izvršilo lokalno poduzeće Vojnić komunalac d.o.o.

Prema naputcima Hrvatske turističke zajednice potrebno je voditi računa o autohtonim vrstama, podneblju gdje se sade te je svakako od velike važnosti da sadnice stabala budu posađene na vidljivim mjestima u destinacijama (urbani centri, šetnice, rive i sl.). Stoga smo 16 sadnica javora mliječ, dana 06.04.2023., zasadili u park u centru općine Vojnić, na Trgu Stjepana Radića. Sve sadnice označene su i prigodnim znakom održivosti „Hrvatska prirodno tvoja“ – „Croatia naturally yours“.

Prilikom sadnje stabala posjetili su nas i učenici prvog razreda Osnovne škole Vojnić. Učenici će tijekom školovanja i odrastanja pratiti rast i razvoj „svojega“ zasađenog stabla, uočavati promjene na njemu tijekom godišnjih doba i uživati u njegovoj hladovini tijekom ljetnih mjeseci.

Ovaj projekt je hvale vrijedan te ćemo nastojati da i u budućnosti nastavimo s ovakvim projektom kroz koji ćemo posaditi stabla gdje god budemo mogli, kako bi našim stanovnicima i našim turistima i posjetiteljima omogućili uživanje u šetnji i rekreaciji tijekom boravka u našoj općini koja obiluje prirodnim ljepotama.

English