UPOZNAJTE OPĆINU VOJNIĆ

null
Što posjetiti!

SPOMENIK NA PETROVOJ GORI

Monumentalni spomenik na Velikom Petrovcu, najvišem vrhu Petrove gore, podignut je u čast i spomen stradalima na ovom području u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Spomenik je autorsko djelo kipara Vojina Bakića, a podignut je 1982. godine i zanimljiva je ostavština arhitekture socijalizma. Izrađen je od armiranog betona i obložen pločama od nehrđajućeg čelika. U unutrašnjosti spomenika bio je uređen muzej u kojem se nalazila postava vezana uz Narodnooslobodilačku borbu ovog kraja, dok je oko spomenika bio kompleks za rekreaciju.

Put prema spomeniku je asfaltiran stoga možete doći autom ili autobusom. Također postoje i planinarske staze koje vode prema spomeniku, ako ste ljubitelji šetnje i planinarenja.

ORNITOLOŠKI PARK PETROVAC

Ornitološki park Petrovac dio je edukativno-turističke ponude područja Petrove gore.

Park se nalazi na vrhu Petrove gore, a do njega možete doći stazom od asfaltnog puta koja prolazi pored Pavlinskog samostana pa prema kraljevom grobu. Staza je označena planinarskim putokazima i info-pločama o vrstama ptica koje obitavaju na ovom području. Također je izgrađena i osmatračnica s koje se mogu promatrati ptice i druge životinje.

PAVLINSKI SAMOSTAN

Na vrhu Petrove gore, na Malom Petrovcu, nalaze se ostaci Pavlinskog samostana Sv.Petra. Samostan je osnovan 1303. ili 1304. godine i jedan je od najstarijih pavlinskih samostana u Hrvatskoj. Stradao je 1445. godine kad su ga prvi put spalili Turci. Pavlini su ipak u njemu proveli još jedno stoljeće, a napustili su ga 1558. godine, također zbog turskih napada. Od tada pavlini borave u samostanu u Kamenskom pokraj Karlovca. Na ruševinama samostana u 17. stoljeću podignut je krajiški čardak koji je izgubio svoju funkciju prestankom turske opasnosti u 18. stoljeću.

CENTRALNA PARTIZANSKA BOLNICA

Bolnica se nalazi unutar šume Petrove gore u predjelu zvanom Pišin gaj. Gradnja bolnice započela je 1942. godine, a završena je 1943. godine i tada je imala 32 objekta. Unutar bolnice djelovala je pekara, kovačnica, spremište, spremnik za vodu, tuš, stražarnica, čekaonica, zgrada za stražu, električna centrala, uprava i zapovjedništvo straže bataljuna, stanica za dezinfekciju, kuhinja, ranjenički odjel, zemunica, operacijska dvorana, zgrada za sanitet i osoblje te prijemni odjel. Uz bolnicu se nalazi i groblje. Tijekom Drugog svjetskog rata kroz bolnicu je prošlo pet tisuća ranjenika i bolesnika i predstavljala je jedno od centralnih mjesta antifašističke borbe na prostorima Republike Hrvatske. Poznato je da bolnica nikad nije bila otkrivena. Dobro je očuvana i u svakom slučaju vrijedi ju posjetiti.

KRALJEV GROB

Narodna predaja govori da je upravo na ovom mjestu 1097. godine,u borbi s ugarskom vojskom pod vodstvom kralja Kolomana, poginuo kralj Petar Svačić – posljednji hrvatski kralj narodne krvi. Pristup Kraljevom grobu je makadamski put, a sam grob označen je spomen-pločom koju su podignuli šumari Karlovca u svibnju 2006. godine.

Cestom preko Vojnića stižemo pred Lovački dom Muljava, odakle kreće planinarska obilaznica. Ova kružna staza sastoji se od osam kontrolnih točaka, kulturno-povijesnih lokaliteta. Opcija su također poučne staze: Rimski put i Kraljev put, prilagođen osobama s teškoćama u kretanju.

OTMIĆ GRAD (TVRĐAVA)

Stari grad smješten na povišenom položaju u Otmičkoj šumi u blizini sela Kestenovac. Sagradila ga je u 16. stoljeću ugledna obitelj Otmić koja je pripadala klokočkom plemstvu. U njihovom vlasništvu je ostao do pada Bihaća 1592. godine kada je došao pod tursku vlast i od tada je napušten. Pripada tipu kružnih utvrda sa središnjom branič kulom, vanjskim obrambenim zidom i opkopom. Sačuvan je dio cilindrične kule.

STARI GRAD KRSTINJA (TVRĐAVA)

Grad se prvi put spominje 1334. godine, a prvi zabilježeni vlasnik grada je Juraj Sanković. Tijekom svoje turbulentne povijesti grad je mijenjao vlasnike i uglavnom je imao obrambenu ulogu. Nalazi se kod istoimenog mjesta, a pristup mu je pješačka staza od asfaltnog puta i makadamska cesta s iste strane.

STARI GRAD KLOKOČ (TVRĐAVA)

Stari plemički grad Klokoč smješten je na povišenom položaju, iznad ušća potoka Rabnice u rijeku Glinu. Sagrađen je kao utvrda nepravilnog tlocrta s cilindričnom kulom u jednom uglu, okolnim jarkom te stambenom zgradom unutar zidina. Prvi put se spominje 1224. godine. U 14. stoljeću dolazi pod vlast Frankopana, nakon kojih mijenja više vlasnika. Do 1681. godine je u turskim rukama, a od razvojačenja 1871. godine u funkciji je granične stražarske utvrde, kada je i popravljan. Nakon toga Klokoč je napušten i počinje propadati. Grad se nalazi kod istoimenog sela i pristup mu je makadamska cesta. Na istoj parceli nalazi se i jama Bezdanica. Na putu do Klokoča nalazi se i neistražena špilja u naselju Dunjak.

MLIN ŽUTI PUT RADONJA (STARI MLIN)

Stari tradicionalni mlin nalazi se na putu od Vojnića prema vrhu Petrove gore. Mlin je dobro očuvan. Pristup mlinu je moguć osobnim vozilom uređenim makadamskim putem.

ŠKRGIĆA MLIN – VOJIŠNICA (VODENICA)

Stari tradicionalni mlin-vodenica izgrađen je 1938. godine za potrebe lokalnog stanovništva. Mlin je još uvijek u funkciji i nalazi se u Vojišnici -na putu prema Gvozdu i Topuskom – dva kilometra od centra Vojnića. Pored mlina nalazi se izvor pitke vode.
English