PETROVA GORA

Petrova gora središnja je turistička destinacija i zaštitni znak općine Vojnić. U svojim bogatim zelenim šumama krije brojne povijesne lokalitete koji upućuju na živu prošlost ovih prostora. Nekada se zvala Gvozd, a današnji naziv dobila je po hrvatskom kralju Petru Svačiću koji je na njenim obroncima poginuo 1097. godine u boju protiv ugarske vojske.

Svojim bajkovitim krajolikom prepunim žuborećih potoka, šumskog cvijeća i divljih životinja Petrova gora privlači turiste tijekom svih godišnjih doba. U proljeće oduševljava svojom svježinom, zelenilom i mirisom tek procvalog šumskog cvijeća. Ljeti pruža smiraj i hlad za vrućih dana i pravi je izbor za bijeg s vrućeg gradskog asfalta. U jesen donosi brojne šumske plodove i pravu eksploziju boja. Snježni pokrivač zimi stvara pravu idilu i oduševit će Vas svojom čarolijom.

Brojni kulturno-povijesni spomenici i lokaliteti nalaze se na Petrovoj gori i svjedoče o bogatoj povijesti ovoga kraja. Riječ je o Kraljevom grobu sa spomen-pločom u čast posljednjem hrvatskom kralju Petru Svačiću te arheološkom nalazištu Pavlinskog samostana iz 14. stoljeća. Također na jednom od vrhova Petrove gore, na Malom Petrovcu, možete vidjeti Centralnu partizansku bolnicu iz Drugog svjetskog rata skrivenu u šumarku zvanom Pišin gaj. Neizostavan je i monumentalni spomenik Petrovac, koji je izgrađen na samom vrhu Petrove Gore – na Velikom Petrovcu, a podignut je u čast i spomen stradalima na ovom području u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Uz povijesne lokalitete, možete se zaputiti u berbu vrganja i kestena ili prošetati poučnim stazama pod nazivom  „Rimski put“ ili „Kraljev put“ te saznati na slikovit način djelić povijesti ovoga kraja.

English