AKTIVNI ODMOR

Područje općine Vojnić bogato je prirodnim ljepotama koje nude razne mogućnosti aktivnog odmora. S obzirom da je Petrova gora jedan od najljepših i najbolje očuvanih gorskih šumovitih krajobraza u Hrvatskoj, zbog svoje iznimne krajobrazne vrijednosti, njen središnji dio zaštićen je 1969. godine. Petrova gora ispresijecana je dubokim jarcima, bogata vodotocima i brojnim izvorima pitke vode pa je stoga ljubiteljima prirode zanimljiva u svim godišnjim dobima.
Aktivno se možete odmarati vozeći bicikl uređenim biciklističkim stazama, koje Vas vode kroz prekrasan krajolik, ili se zaputiti povijesnim putevima poučnih i planinarskih staza. Također, za vrućih ljetnih dana možete se rashladiti u rijekama Korani, Mrežnici i Kupi.

CIKLOTURIZAM

Petrova gora bike nudi šest zanimljivih biciklističkih ruta koje se razlikuju po duljini, podlozi, pejzažu i stupnju zahtjevnosti, a sve započinju od Lovačkog doma Muljava, gdje je moguće iznajmiti bicikle.

Interaktivne karte biciklističkih staza Petrova gora bike dostupne su na Google maps na sljedećim poveznicama:

POUČNA STAZA „RIMSKI PUT“

Poučna staza „Rimski put“ kružnog je oblika i duljine 2.600 metara, a nadmorska visina staze kreće se od 230 do 320 metara. Staza počinje i završava kod Lovačkog doma Muljava, a prolazi kroz gustu šumu bukve, hrasta kitnjaka i kestena. Na stazi se nalaze informativne ploče koje prikazuju općenite teme ekologije i planeta. Uz stazu su postavljene drvene klupe i stolovi kao i drvene stolice u obliku gljiva. Kod informativne ploče s temom biosfera nalazi se „šumska učionica“ za terensku nastavu učenika. Obilazak staze moguće je laganom šetnjom za sat i 15 minuta.

POUČNA STAZA „KRALJEV PUT“

Poučna staza „Kraljev put“ namijenjena je osobama s posebnim potrebama, prilagođena je za kretanje u kolicima ili za slijepe osobe. Poučna staza zanimljiva je i ostalim posjetiteljima, osobito onima s malom djecom i osobama starije životne dobi zbog ravne podloge staze koja omogućuje laganu šetnju prirodom bez mogućnosti ozljeda. Početak se nalazi 200 metara od Lovačkog doma Muljava i ide prema vrhu Petrove gore. Zanimljivo ju je obići jer ćete na malom prostoru saznati podosta o šumskom tlu i geologiji, vodama, klimi, drveću i šumi, ekosustavu i životinjskom svijetu Petrove gore, sve na poučnim tablama uz samu stazu. Pored svake ploče je prijevod teksta na Braillovom pismu što omogućava slijepim osobama da prate tematski sadržaj. Staza se proteže uzvodno uz potok u duljini od 320 metara, a na njenom kraju je okretnica. Preko potoka je izrađen lučni most. Staza je osvijetljena rasvjetnim tijelima i uklopljena  u prirodni oblik prostora.

KUPANJE U RIJEKAMA

Cijela Karlovačka županija obiluje rijekama koje su pravo osvježenje u vrućim ljetnim danima. Na području Vojnića ima nekoliko kupališta od kojih je jedno na prekrasnoj rijeci Korani udaljeno je samo 12km od Vojnića (u naselju Mlakovac). Tisuće kupača provodi vruće ljetne dane kupajući se i u Mrežnici i Kupi, od svibnja do listopada.

English