DOBRODOŠLI U OPĆINU VOJNIĆ!

Centar općine – naselje Vojnić  – malen je hrvatski grad smješten podno Petrove gore, koja nosi ime po hrvatskom kralju Petru Svačiću. Općina Vojnić nalazi se u istočnom dijelu  Karlovačke županije, na turistički vrlo pogodnom mjestu – između Karlovca na sjeveru, Slunja i Rastoka na zapadu, Cetingrada na jugu i Topuskog na istoku. Jugoistočna granica uz rijeku Glinu međudržavna je granica s Bosnom i Hercegovinom.

Udaljenost je središta općine od Karlovca 25km, Topuskog 27km, Rastoka 36km, Plitvičkih jezera 69km, Zagreba 75km, Velike Kladuše 27km (BiH) i Ljubljane 155km (Slo).

Ukupnom površinom općine dominira poljoprivredno zemljište i šumska zemljišta obrasla bijelom bukvom, hrastom i grabom.

Prema popisu stanovništva iz 2011.godine, općina Vojnić ima 4764 stanovnika.

Dominantna gospodarska grana je poljoprivreda, a ratarstvo je u funkciji stočarstva. Kvalitetna šuma temelj je drvnoj industriji.

Strateški plan razvoja gospodarstva općine Vojnić temelji se na prekrasnim i kvalitetnim prirodnim resursima te razvoju turizma – u prvom redu lovnog, ruralnog i izletničkog turizma te cikloturizma.

POVIJEST

U općini Vojnić još u srednjem vijeku postojala je hrvatska plemenita općina Kolarić, u kojoj su svi stanovnici bili plemeniti – slobodni seljaci. Titulu im je podario hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. Od nastanka hrvatskog gradića Vojnića u protuturskim ratovima, on je imao ulogu obrambenog grada prema Bosni i Hercegovini.

Povijest ovoga kraja dobro je vidljiva i na nizu kulturno-povijesnih spomenika i važnih lokaliteta.

SADAŠNJOST

Zbog svog prostornog položaja, prirodnih resursa i potencijala općina ima odlične uvjete za razvoj turizma.

Petrova gora jedan je od zaštitnih znakova, ali i prepoznatljivosti općine. Osim toga, na ovom području se nalazi niz povijesnih lokacija koje privlače turiste, kao naprimjer grob i poučna staza vezana za hrvatskog kralja Petra Svačića koji je tu poginuo 1097.godine. Ovdje se također nalazi i arheološko nalazište Pavlinskog samostana koje datira iz 14.stoljeća. Smješteno je na najvišem vrhu Petrove gore – Malom Petrovcu, kao i Centralna partizanska bolnica koju sačinjava skup drvenih objekata i zemunica. Bolnica je sagrađena za potrebe liječenja ranjenika i bolesnika sa šireg područja Korduna tijekom II.svjetskog rata. Neizostavan je i monumentalni spomenik Petrovac, visok 37m, izgrađen na samom vrhu Petrove Gore.

U samom srcu Petrove gore, usred stoljetnih bukovih šuma, smješten je novoobnovljeni Lovački dom Muljava koji pruža razne mogućnosti aktivnog odmora i uživanja u prirodnim ljepotama. Na ovom se prostoru nalaze šetnice i poučne planinarske staze.

Područje Petrove gore već je godinama poznato kao lokacija s mnoštvom kvalitetne divljači i pravi je raj za lovce. Na navedenom području prebiva većinom divlja svinja i srndać, a nekada je lovište bilo bogato i muflonima. Lovište danas bilježi brojne posjete lovaca kako iz Hrvatske tako i iz inozemstva (Engleska, Njemačka, Austrija, Italija, Španjolska, Slovenija…) i u posljednje vrijeme izrazito je popularan lov na šljuke.

BUDUĆNOST

Cilj općine je razvijati sve turističke potencijale i kapacitete, naročito u smjeru ruralnog turizma koji je usko vezan uz ljude iz ovoga kraja, pustolovnog i sportskog turizma (lov, ribolov, adrenalinski sportovi), cikloturizma, kulturnog turizma, tradicionalne proizvodnje te očuvanja prirodnih i kulturnih znamenitosti ovog područja.

[envira-gallery slug=”o-vojnicu”]

UDRUGE I DRUŠTVA
Planinarsko društvo “PETROVAC 512-VOJNIĆ”

Planinarsko društvo “PETROVAC 512-VOJNIĆ” djeluje u Vojniću od 2017. godine. Cilj Društva je okupljanje djece, mladeži i građana zainteresiranih za istraživanje, očuvanje i promociju prirodoslovnih vrijednosti kroz cijeli niz planinarsko sportskih aktivnosti. Prirodoslovne vrijednosti uključuju sportsku, fizikalnu, kemijsku, geološku, speleološku, geografsku, biološku, oceanološku, medicinsku, veterinarsku, šumarsku i poljoprivrednu raznolikost te s tim usko povezanu socijalnu i kulturološku raznolikost, etno-baštinu, očuvanje okoliša i održivi razvoj.

Kontakt: Ivan Dujlović, fb: Petrovac512/

PD Petrovac 512

 Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Sveti Ante – Herceg Bosna” Tušilović

HKUD “Sveti Ante – Herceg Bosna” Tušilović djeluje u Tušiloviću od 2015.g. Cilj društva je očuvanje, njegovanje i razvijanje kulturne i tradicijske baštine svojeg zavičaja ( krajeva odakle su došli) kao i svih regija Republike Hrvatske. Okuplja građane, školsku i studentsku mladež u cilju razvijanja, unapređenja kulturno umjetničkog amaterizma kojim se odgaja mladež i njeguje domoljublje i kultura Hrvatske. Predsjednik društva: g.Stipo Adžaga, kontakt: 091 503 2298

SKD ‘Prosvjeta’ (Ansambl narodnih igara)

Vrlo aktivno društvo sastavljeno od sljedećih sekcija: folklorna, muzička, dramska i ritmička.

DVD Vojnić

DVD Vojnić, je dobrovoljna , strukovna, humanitarna i neprofitna  udruga građana od interesa za općinu Vojnić, Karlovačku županiju i Republiku Hrvatsku, osnovana 1999.g.
Aktivnosti DVD-a, osim uobičajenih, proširio se na provođenje preventivnih mjera zaštite od požara i eksplozija, pružanje tehničke pomoći u prometnim nezgodama i opasnim situacijama te spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nepogoda i nezgoda.
Predsjednik: g.Delić Marko, kontakt: 047/883-175.

NK Vojnić 95

Klub je osnovan 1997.g. radi unapređenja nogometnog športa i okupljanja mladeži u Općini Vojnić. Klub ima ukupno 106 registriranih igača i natječe se u I Županijskoj nogometnoj ligi Karlovačke županije od 2004.g. u 4 selekcije: seniori, juniori, pioniri i mlađi pioniri.  Natječu se u rangu sa Dugom Resom, Ilovcem, Slunjem i Ozljem.

SD Petrova gora

Nogometni klub ‘Petrova gora’ osnovan je 1946. i ponovo pokrenut 2005.g. Klub se takmiči u II Županijskoj ligi te ima ukupno 72 člana.  Članovi su raspoređeni u 3 ekipe:
–    Limači – Županijska liga
–    Pioniri – II Županijska liga
–    Seniori – II Županijska liga
Poseban interes posvećuje se okupljanju mladih zainteresiranih za sport i odgajanje u sportskom duhu.

Kreativna udruga Ruke

Udruga je nositelj kreativnih događanja u Vojniću, posebice vezanih uz kreativno izražavanje djece i mladih. Aktivno djeluje od 2013.godine i zaslužna je za mnoge važne manifestacije i događanja: dječji kampovi, maškare, božićne priredbe, kreativne radionice za djecu i dječji boravak. Odnedavno, udruga je dio međunarodnog projekta Reach for change koji pomaže djeci širom svijeta. U sklopu projekta, udruga će organizirati svakodnevni dječji boravak, tečajeve, edukacije, radionice i dječje kampove. Članice udruge većinom su žene s područja Vojnića koje osmišljavaju i izrađuju razne suvenire od prirodnih i recikliranih materijala.

Kontakt: Milena Basara, fb: kreativnaudruga.ruke

Udruga za bolje sada – Ekodrom

Udruga Ekodrom je osnovana u travnju 2012. godine s ciljem poticanja kreativnog izražavanja i kvalitete života u skladu s prirodom. Kroz svoje aktivnosti, Udruga  nastoji poticati ljude na učenje kroz rad i nudi mogućnost neformalnog obrazovanja na području kulture, ekologije i samoodrživog razvoja. Najvažnija manifestacija koju Udruga provodi je višednevni edukativni festival s radionicama ‘Tko pjeva, zlo ne misli’, na eko imanju u selu Bukovica Utinjska . Festival se organizira svake godine u lipnju i bilježi 400-500 posjetitelja iz raznih krajeva svijeta.

Kontakt: www.ekodrom.hr, fb: udrugaekodrom

Pčelarska  udruga Kesten Vojnić

Novoosnovana udruga čiji je cilj građanima prezentirati što znači očuvanje pčelinjih društava za nas, prirodu i opstanak života na Zemlji, uz ugodno druženje i zajedničko učenje o pčelama i pčelarenju.

Kontakt: Nenad Bogut, 095/903-2859

Astronomsko društvo Beskraj

AD Beskraj osnovano je krajem 1998. g. u Zagrebu kako bi okupilo ljubitelje praktične astronomije. Glavne aktivnosti društva su promatranje zvjezdanog neba s lokacija bez svjetlosnog onečišćenja uz suradnju sa drugim astronomskih društvima Hrvatske i susjednih zemalja.

Kontakt:  www.ad-beskraj.hr